Luister nu ook naar de Podcast van Being Leadership

Biografie Johan Bontje

Ik werd in Voorburg geboren als jongste zoon bij een vader en moeder die beiden uit familiebedrijven kwamen. Het zakenleven werd met de paplepel ingegoten. Dus ging ik net als al mijn broers economie studeren. Dat hoorde zo! Pas later ontdekte ik dat ik naast economie een hele grote interesse heb in de kern van wie we zijn als mens en in het verbinden. Wellicht omdat ik zelf daar veel te leren had. Het verlangen naar meer bewustzijn en voelen kreeg in het tweede deel van mijn leven steeds meer mijn aandacht.

In mijn studietijd genoot ik eigenlijk het meest van mijn bijrollen zoals bestuurlijk werk op de universiteit, mijn voorzittersjaar bij mijn studentenvereniging, mijn beheerdersrol van een grote studentenflat, mijn werk als student assistent van de decaan van de Interfaculteit en het schrijven van een boek (Handboek Bedrijfsdoorlichting samen met H.P. Bruin) en van mijn scriptie schrijven in Amerika.

In mijn echte werkleven stapte ik na een kort avontuur bij een marketingbureau over naar het strategisch adviesbureau Boer & Croon in Amsterdam. De eerste 5 jaar concentreerde mijn werk zich op (analysewerk in) turn-around situaties. In 1986 werd ik mede-eigenaar. Mijn werk richtte zich vervolgens – naast management verantwoordelijkheden binnen Boer&Croon- op strategische vraagstukken. Vanaf de jaren 90 richtte ik me op bestuurlijke vraagstukken in grote ondernemingen, met het accent op Strategy en Change. Eind 1999 nam ik afscheid als vennoot van de Boer&Croon, dat intussen was uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 300 professionals.

Na twintig intensieve jaren wilde ik meer vrijheid en ruimte voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Na twee jaar in het buitenland vestigde ik me als zelfstandig bestuursadviseur, trainer en coach. Van 2003 tot 2015 was ik naast mijn andere werkzaamheden actief in verschillende bestuurlijke rollen bij de opzet en verdere ontwikkeling van de “Foundation for Natural Leadership” en begeleidde ik vele leiderschapsreizen naar Afrika en de Alpen.

Toen mijn neef Aartjan zijn aanstaande vrouw voorstelde was er ook met mij een grote klik. Zo ging ik met Suzanne samenwerken en ontwikkelden we diverse programma’s waarin bedrijfsvraagstukken, natuur en de mens samen komen.
Ik schreef een 5 tal boeken op het gebied van ondernemerschap. Het “Ondernemersboek “werd in 7 talen gepubliceerd (o.a. Nederlands, Engels, Spaans, Frans en Duits). In 2005 was ik co-auteur van het boek: “Authentiek Leiderschap, een kwestie van wil en moed” (Spectrum, Utrecht,4e druk).